Ентальпії змішування розплавів потрійної системи Al–Ni–La - Котова, Н.В.; Усенко, Н.І.; Cудавцова, В.С. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2011)
Методом високотемпературної калориметрії в ізопериболічному режимі при 1770 К досліджені парціальні для нікелю та інтегральні ентальпії змішування в потрійній системі Al–Ni–La для сплавів вздовж трьох променевих перерізів зі сталим співвідношенням мольних часток алюмінію та лантану xAl/xLa: 0,3/0,7; 0,5/0,5; 0,8/0,2 до мольної частки нікелю 0,6. Ентальпії змішування характеризуються значними екзотермічними величинами. Аналіз енергетики сплавоутворення цієї потрійної системи свідчить про те, що основний внесок в цю величину дає взаємодія компонентів у граничній подвійній системі Ni–Al. Методом высокотемпературной калориметрии в изопериболическом режиме при 1770 К исследованы парциальные для никеля и интегральные энтальпии смешения в тройной системе Al–Ni–La для сплавов трех лучевых сечений с постоянным соотношением мольных долей алюминия и лантана xAl/xLa: 0,3/0,7; 0,5/0,5; 0,8/02 до мольной доли никеля 0,6. Энтальпии смешения характеризуются значительными экзотермическими величинами. Анализ энергетики сплавообразования этой тройной системы свидетельствует о том, что основной вклад в эту величину дает взаимодействие компонентов в граничной двойной системе Ni–Al. The partial of nickel and integral mixing enthalpies in Al–Ni–La ternary system were investigated using the high-temperature calorimetry technique at 1770 ± 5 K for three alloys along the section with constant aluminium and lanthanum ratio xAl/xLa: 0.3/0.7; 0.5/0.5; 0.8/0.2 up to nickel content equal 0.6. Enthalpies of mixing are large exothermic values. The analysis of the energy of alloy formation of this ternary system indicates that the main contribution to this value gives the interaction of components in the boundary binary system Ni–Al.