Диффузионные процессы при спекании нержавеющей порошковой стали - Санин, А.Ф.; Божко, И.С.; Джур, Е.А. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2011)
Исследованы диффузионные процессы при спекании порошков нержавеющей стали Х18Н15 с добавлением ферро-кремния и Ni–Cr–Si–B-сплавов. Экспериментально определены особенности уплотнения материала, который содержит разное количество лигатуры. Установлено, что диффузия атомов с жидкой фазы в твердую, является основным процессом, что контролирует и определяет знак и величину объемных изменений при спекании прессовок из смеси порошков коррозионно-стойкой стали Х18Н15 и Nі–Сr–Sі– В-лигатуры. Досліджено дифузійні процеси при спіканні порошків неіржавіючої сталі Х18Н15 з додаванням ферро-кремнію та Ni–Cr–Si–B-сплавів. Експериментально визначені особливості ущільнення матеріалу, який містить різну кількість лігатури. Встановлено, що дифузія атомів з рідкої фази у тверду є основним процесом, що контролює і визначає знак і величину об’ємних змін при спіканні пресовок із суміші порошків корозійностійкої сталі Х18Н15 і Nі–Сr–Sі–В-лігатури. The diffusion processes during sintering of stainless steel 18Сr15Ni powders with the addition of ferrosilicon and Ni–Cr–Si–B alloys. Peculiarities of material sealing which contains a different number of alloying composition are experimentally determined. It was established that the diffusion of atoms from the liquid phase in solid is a fundamental process that controls and determines the sign and magnitude of volume changes during sintering of compact of powders blend from corrosion-resistant steel and 18Сr15Ni Nі–Cr–Si–B alloying composition.