Газоармированные гильзы цилиндров двигателей внутреннего сгорания - Шаповалов, В.И.; Высоцкий, А.С. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2012)
Растущие требования к экологичности, топливной экономичности, надежности и долговечности поршневых ДВС определяют режимы работы их узлов трения, что требует применения все более совершенных трибоматериалов. Одно из наиболее перспективных направлений ⎯ “газом армированных” композитных пористых материалов “газаров” для изготовления гильз цилиндров ДВС. Исследования показывают, что использование в качестве материала гильзы газара существенно увеличивает долговечность и надежность трибосистемы “гильза–поршневые кольца–поршень”. Эта технология вполне конкурентоспособна с традиционной в массовом производстве. Использование анизотропных пористых газоармированных материалов в двигателе вцелом открывает уникальные возможности для улучшения традиционных технологий. Зростаючі потреби до екологічності, поливної економічності, надiйності та витривалостi порошкових ДВЗ визначають режими роботи їх вузлів тертя, що викликає до необхідності створення більш досконалих трібоматеріалів. Одним з таких є використання “газом армованих” композиційних матеріалів “газарiв” для виготовлення гільз циліндрів ДВЗ. Дослідження показали, що їх використання значно підвищує тривалість та надійність системи “гільза–поршньові кільця–поршень”. Ця технологія є конкурентоздатна в порівнянні з традиційною в масовому виробництві. Використання анізотропних пористих газоармованих матеріалів в двигуні в цілому відкриває унікальні можливості для покращання традиційних технологій. Constantly increasing demands for environmental performance, fuel economy, reliability and durability of piston engines is tightening their modes of friction, which requires more sophisticated tribological materials. One of the most promising areas USBD reinforced composite gas for the production of porous materials “gazars” in engine cylinder liners. Studies indicate that the use of gazars as thermowell material increases the number of essential service characteristics tribosystem “liner-piston ring-piston”. It is also clear that the proposed technology is quite competitive with traditional in terms of mass production. Furthermore, the use of anisotropic porous materials gazars in engine as a whole presents a significant opportunity to improve traditional technologies and creating new tribosystems with unique parameters.