Закономерности неравновесной кристаллизации при электрогидроимпульсной и магнитоимпульсной обработках промышленного силумина АК7 - Хрипливый, А.А.; Максимчук, И.Н.; Ткаченко, В.Г.; Фризель, В.В.; Рыжов, Р.Н.; Кузнецов, В.Д.; Сидоренко, П.Ю. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2012)
Приведены данные термографического анализа быстропротекающих процессов кристаллизации доэвтектического сплава системы Al–Si (АК7) по кривым охлаждения и их обработки в координатах dT/dt - t и dT/dt - T. По этим данным установлены закономерности кристаллизации АК7 в условиях термовременной (ТВО), электрогидроимпульсной (ЭГИО) и магнитоимпульсной обработки (МИО) с перегревом расплава в интервале 900–700 °С. Сопоставлены преимущества ЭГИО и МИО. Показано, что ЭГИО существенно изменяет в основном характер кристаллизации α–Al твердого раствора, тогда как МИО более эффективно воздействует как на процессы кристаллизации α–Al твердого раствора, так и формирование эвтектики Al–Si. Обосновывается вывод о том, что комплексное воздействие ЭГИО и МИО усиливает обнаруженные эффекты и позволяет более эффективно управлять процессом кристаллизации сплава АК 7. Наведено дані термографічного аналізу процесів кристалізації доевтектичних сплаву системи Al–Si (АК7) за кривими охолодження та їх обробки в координатах dT/dt - t і dT/dt - T. За цими даними встановлено закономірності кристалізації АК7 в умовах термочасової, електрогідроімпульсної (ЕГІО) і магнітоімпульсної обробки (МІО) з перегрівом розплаву в інтервалі 700–900 °С. Зіставлені переваги ЕГІО і МІО. Показано, що ЕГІО істотно змінює в основному характер кристалізації α–Al твердого розчину, тоді як МІО більш ефективно впливає як на процеси кристалізації α–Al твердого розчину, так і на формування евтектики Al–Si. Обгрунтовується висновок про те, що комплексна дія ЕГІО і МІО посилює виявлені ефекти і дозволяє більш ефективно керувати процесом кристалізації сплаву АК 7. The data of thermographic analysis of fast –running crystallization process have been obtained for hypoeutectic alloy of Al—Si system (AK7) using the time differentiation to plot dT/dt - t and dT/dt - T − curves in real time. From these data the regularities have been established for the said alloy under influence of electrohydropulse treatment (EHPT) and magnetic pulse treatment (MPT) followed by the overheating of the melt in the temperature range of 700–900 °С. The EHPT is found to significantly change the nature of crystallization for α– Al solid solution only. The MPT compare favourably with EHPT being that it more effectively acts both the crystallization for α–Al solid solution and formation of eutectic Al–Si. It is deduced that the combined effect of the EHPT and MPT is capable to provide control of the AK7 crystallization process to make it more effective.