Дослідження зарубіжного досвіду соціальної відповідальності бізнесу і можливості його адаптації до вітчизняних умов - Гітіс, Т.П.; Собчук, А.Г. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті розкрито теоретичні та методологічні аспекти вивчення поняття корпоративної соціальної відповідальності компаній. Визначено пріоритетні напрями та механізми реалізації корпоративної соціальної відповідальності. Проаналізовано головні переваги та недоліки корпоративної соціальної відповідальності. Розглянуто три моделі соціальної відповідальності, а саме: американська, європейська та азіатська. Визначено основні напрями, характерні для світового досвіду, які можуть бути адаптовані в Україні. Надано пропозиції щодо пріоритетного напряму розвитку корпоративної соціальної відповідальності для українських компаній. Активна державна підтримка дозволить визначити основні, удосконалити існуючі та розвити нові програми з питань вітчизняної корпоративної соціальної відповідальності, сприяти активному розвитку наукових і практичних розробок для становлення соціально відповідального суспільства. В статье раскрыты теоретические и методологические аспекты изучения понятия корпоративной социальной ответственности компаний. Определены приоритетные направления и механизмы реализации корпоративной социальной ответственности. Проанализированы главные преимущества и недостатки корпоративной социальной ответственности. Рассмотрены три модели социальной ответственности, а именно: американская, европейская и азиатская. Определены основные направления, характерные для мирового опыта, которые могут быть адаптированы в Украине. Даны предложения по приоритетным направлениям развития корпоративной социальной ответственности для украинских компаний. Активная государственная поддержка позволит определить основные, усовершенствовать существующие и развить новые программы по вопросам отечественной корпоративной социальной ответственности, содействовать активному развитию научных и практических разработок для становления социально ответственного общества. The article reveals theoretical and methodological aspects of studying the concept of corporate social responsibility of companies. Priority directions and mechanisms of realization of corporate social responsibility. Analyzed the main advantages and disadvantages of corporate social responsibility. Three models of social responsibility are considered: American, European and Asian. The main directions, characteristic for the world experience, that can be adapted in Ukraine are determined. The article gives suggestions on the priority direction of the development of corporate social responsibility for Ukrainian companies. Active state support will allow to identify the main, to improve existing and develop new programs to domestic issues of corporate social responsibility, encourage the development of scientific and practical developments for the formation of socially responsible companies.