Фінансова безпека підприємства в управлінні грошовими коштами - Єлецьких, С.Я.; Петрищева, К.Г. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті розглянуто погляди різних авторів щодо методів забезпечення фінансової безпеки підприємств, доведено, що основним елементом фінансової безпеки є грошові кошти, а отже, забезпечення фінансової безпеки досягається на основі ефективного управління ними. У статті розглянуто поняття: фінансова стійкість, платоспроможність, ліквідність, ризик, рентабельність, а також їх взаємозв'язок із фінансовою безпекою. Визначено, що основною її компонентою є грошові кошти. Розглянуто фактори, що впливають на діяльність підприємства на мікро-, мезо- та макрорівні. Також, у статті наведено основні завдання забезпечення фінансової безпеки: безпека використання грошових коштів, забезпечення ефективності їх використання, своєчасності проведення розрахунків, досягнення стійкого розвитку підприємства за умови збереження ліквідності та платоспроможності, захист від зовнішніх загроз. В статье рассмотрены взгляды разных авторов на методы обеспечения финансовой безопасности предприятий, доказано, что основным элементом финансовой безопасности являются денежные средства, следовательно, обеспечение финансовой безопасности достигается на основе эффективного управления деньгами. В статье рассмотрены понятия: финансовая устойчивость, платежеспособность, ликвидность, риск, рентабельность, а также их взаимосвязь с финансовой безопасностью. Определено, что основной ее составляющей являются денежные средства. Рассмотрены факторы, которые влияют на деятельность предприятия на микро-, мезо- и макроуровне. Также, в статье приведены основные задачи обеспечения финансовой безопасности: безопасность использования денежных средств, обеспечения эффективности их использования, своевременности проведения взаиморасчетов, достижения устойчивого развития предприятия при сохранении ликвидности и платежеспособности, защита от внешних угроз. The author describes the views of different scientists on the methods of enterprise financial security provision. It is improved, that the main component of financial security are financial resources. Thus provision of financial security is reached on the base effective management of financial resources. Such categories as financial soundness, solvency, liquidity, risk, efficiency and their interrelation with financial security are considered in the article. It is considered in the article, that the main component of financial security are financial recourses. Main factors, which influence on the activity of enterprise on the micro-, mezo- and macrolevel, are considered in the article. Also, author considered main tasks of financial security provision: security of the use of funds, provision of efficiency of financial recourses, timeliness of mutual settlements, achievement of sustainable development of enterprises at conservation of liquidity and solvency, protection from external threats.