Розвиток методичного забезпечення проведення оцінки прав вимоги за зобов’язаннями, що виникають внаслідок здійснення кредитних операцій - Артеменко, Д.М. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті розроблено уніфіковані механізми оцінки прав вимоги за зобов'язаннями, які виникають внаслідок здійснення банком кредитних операцій методом дисконтування грошових потоків, що будуть отримані кредитором відповідно до умов кредитного договору (погашення основної заборгованості за кредитом, відсотків, комісій тощо) та/або в результаті реалізації забезпечення. Конкретні підходи та методи оцінки засновані на положеннях чинного законодавства щодо здійснення професійної оціночної діяльності в Україні, а також національних і міжнародних стандартах оцінки. Вони задовольняють вимогам положень Національного банку України, Фонду державного майна України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Обґрунтована модель оцінки також дозволяє визначити вартість прав вимоги зобов'язань за сформованим кредитним портфелем банку. В статье разработаны унифицированные механизмы оценки прав требования по обязательствам, возникающим вследствие осуществления банком кредитных операций методом дисконтирования денежных потоков, которые будут получены кредитором в соответствии с условиями кредитного договора (погашения основной задолженности по кредиту, процентов, комиссий и т.п.) и / или результате реализации обеспечения. Конкретные подходы и методы оценки основаны на положениях действующего законодательства по осуществлению профессиональной оценочной деятельности в Украине, а также национальных и международных стандартах оценки. Они удовлетворяют требованиям положений Национального банка Украины, Фонда государственного имущества Украины и Фонда гарантирования вкладов физических лиц. Обоснованная модель оценки также позволяет определить стоимость прав требования обязательств по сложившимся кредитным портфелем банка. The article develops unified mechanisms for assessing rights claims on obligations arising from the implementation by the bank of credit operations by the method of discounting cash flows that will be received by the creditor in accordance with the terms of the loan agreement (repayment of principal debt, interest, commissions, etc.) and / or the result of the implementation of the security. Specific approaches and methods of evaluation are based on the provisions of the current legislation on the implementation of professional appraisal activities in Ukraine, as well as national and international standards of assessment. They meet the requirements of the provisions of the National Bank of Ukraine, the State Property Fund of Ukraine and the Guarantee Fund for Individuals Deposits. The substantiated evaluation model also allows us to determine the value of the claims rights of obligations under the bank's current loan portfolio.