Компетентнісний підхід в державному управлінні: становлення та еволюція - Болотіна, Є.В. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
У статті розглядаються дві домінуючі в останні десятиріччя концепції державного управління: New Public Management і Good Governance. Саме вони визначили зміст сучасних адміністративних реформ, що почалися в англосаксонських країнах і поширилися на решту світу. Аналіз причин виникнення, а також процесу становлення і розвитку компетентнісного підходу в загальному менеджменті. Автор підкреслює. Що поняття «компетенція», незважаючи на широке його вживання серед теоретиків і практиків, досі не має загальноприйнятого визначення. Це обумовлено зокрема тим фактом, що цілі його використання різняться, оскільки виникають у різних культурно-історичних контекстах. Україна у проведенні реформ, зокрема у сфері публічного управління, має керуватися не лише внутрішньою політичною кон’юнктурою, але й чітко визначеними європейськими стандартами, в основу яких покладено здобутки світової цивілізації. В статье рассматриваются две доминирующие в последние десятилетия концепции государственного управления: New Public Management и Good Governance. Именно они определили содержание современных административных реформ, начавшихся в англосаксонских странах и распространившихся на остальной мир. Анализ причин возникновения, а также процесса становления и развития компетентносного подхода в общем менеджменте. Автор подчеркивает, что понятие «компетенция», несмотря на широкое его употребление среди теоретиков и практиков, до сих пор не имеет общепринятого определения. Это обусловлено в частности тем фактом, что цели его использования различаются, поскольку возникают в различных культурно-исторических контекстах. Украина в проведении реформ, в частности в сфере публичного управления, должна руководствоваться не только внутренней политической конъюнктурой, но и четко определенными европейскими стандартами, в основу которых положены достижения мировой цивилизации. The article discusses the two dominant in recent decades, the concept of public administration: New Public Management and Good Governance. They defined the content of modern administrative reforms, which began in Anglo-Saxon countries and spread to the rest of the world. Analysis of causes and process of formation and development of competency are based approach to General management. The author emphasizes that the concept of "competence", despite its wide use among theorists and practitioners, still has no generally accepted definition. This is due in particular to the fact about purpose of its use. This are different, since they appear in different cultural and historical contexts. Ukraine in carrying out reforms, in particular in the field of public administration should be guided not only by the domestic political situation, but clearly defined European standards, which are based on achievements of world civilization.