Дослідження процесів формування в умовах гарячого пресування електродів з подвійного карбіду вольфраму при його взаємодії з вольфрамом і вуглецем - Котляр, Д.А.; Аврамчук, С.К.; Федоран, Ю.О.; Степаненко, А.В.; Бєлий, О.І. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2014)
Проведено аналіз недоліків одержання електродів з реліту шляхом переплавлення в печах електроопору та індукційного нагрівання з наступним подрібненням або термовідцентровим розпиленням. Досліджено формування подвійного карбіду вольфраму (WC + W₂С) в умовах гарячого пресування подрібненого реліту та суміші реліту з вольфрамом і вуглецем (96 та 4 ваг. % відповідно). Показано, що при температурі пресування ~1900 °С формується заготовка електроду з потрібними структурними характеристиками, вольфрам повністю переходить в карбід та напівкарбід з такими ж просторовими групами ґраток, що і в реліті. Проведен анализ недостатков получения электродов из релита путем переплавления в печах электросопротивления и индукционного нагрева с последующим дроблением или термоцентробежным распылением. Изучено формирование двойного карбида вольфрама (WC + W₂C) в условиях горячего прессования дробленого ре лита и смеси ре лита с вольфрамом и углеродом. Показано, что при температуре прессования ~1900 ºС формируется заготовка электрода с необходимыми структурными характеристиками, вольфрам полностью переходит в карбид и полукарбид с такими же пространственными группами кристаллических решеток, что и в релите. The analysis of the shortcomings of tungsten carbide electrodes manufacturing by remelting furnaces resistivity and induction heating followed by crushing or termotsentrobezhnym spray. The formation of the double tungsten carbide (WC + W₂C) in hot pressing a mixture of crushed relite and relite and tungsten and carbon is studied. It is shown that at a temperature of ~1900 ºC pressing emerging billet electrode with the necessary structural characteristics, tungsten is fully transferred in carbide and semicarbide with the same space group of the crystal lattices as in relite.