Исследование влияния макроструктуры на уровень свойств высоколегированного чугуна - Жижкина, Н.А. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2014)
Эффективность работы прокатного стана и конкурентоспособность металлопродукции зависит от качества валков, рабочий слой которых изготавливают из высоколегированного чугуна. Показано, что дополнительное легирование такого материала ванадием обеспечивает повышение уровня механических свойств и срок эксплуатации формующего инструмента. В работе изучена взаимосвязь качества макроструктуры и уровня свойств вновь разработанного чугуна с помощью металлографических методов исследования. Установлено, что отливки из такого чугуна склонны к образованию центральной пористости и подкоркового пузыря и в меньшей степени к формированию трещин и структурных неоднородностей, что обеспечило повышение эксплуатационных характеристик формующего инструмента. Ефективність роботи прокатного стану та конкурентоспроможність металопродукції залежить від якості валків, робочий шар яких виготовляють з високолегованого чавуну. Показано, що додаткове легування такого матеріалу ванадієм забезпечує підвищення рівня механічних властивостей та строк експлуатації формуючого інструменту. В роботі вивчено взаємозв’язок якості макроструктури та рівня властивостей знов розробленого чавуну за допомогою металографічних методів дослідження. Встановлено, що виливки з такого чавуну схильні до утворення центральної поруватості та підкоркового пузиря та в меншому ступені до формування тріщин та структурних неоднорідностей, що забезпечило підвищення експлуатаційних характеристик формуючого інструменту. The quality of rolls affects effectiveness of rolling shifts functioning and competition of metal ingot. Its working layer makes from high alloyed cast iron. It has been showed that additional alloying of such material by vanadium ensures rise of mechanical properties’ level and time of forming instruments exploitation. The intercommunication of macrostructures quality and properties’ level of first developing cast iron has been studied with metallography methods of researches in this paper. It have been determined that castings of such cast iron are inclined to formation of central porosity and under-crust bubble and less to formation of cracks and structural heterogeneities. It ensured rise of exploitations characteristics of forming instrument.