Влияние порошковых модификаторов на структурообразование железоуглеродистых и алюминиевых сплавов - Троцан, А.И.; Каверинский, В.В.; Бродецкий, И.Л. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2014)
Теоретически установлена и экспериментально подтверждена возможность эффективного модифицирования не дорогостоящими нанодисперсными порошками, а путём применения фракций относительно крупных частиц (размером до нескольких мкм), способных при вводе в расплав растворяться и становиться дополнительными центрами кристаллизации к моменту её начала, что обеспечивает измельчение структуры металла и, соответственно, повышение всего комплекса механических свойств. На основе математического моделирования предложены оптимальные технологические параметры модифицирования дисперсными порошками тугоплавких соединений и определен характер взаимного влияния карбонитридообразующих элементов на состав и условия выделения избыточных фаз. Теоретично встановлена і експериментально підтверджена можливість ефективного модифікування не дорогими нанодисперсними порошками, а шляхом застосування фракцій відносно великих часток (розміром до декількох мкм), здатних при введенні до розплаву розчинятися і ставати додатковими центрами кристалізації до моменту її початку, що забезпечує подрібнення структури металу і, відповідно, підвищення всього комплексу механічних властивостей. На основі математичного моделювання запропоновані оптимальні технологічні параметри модифікування дисперсними порошками тугоплавких сполук та визначено характер взаємного впливу карбонітрідоутворюючих елементів на склад і умови виділення надлишкових фаз. The possibility of effective modifying not by nano-disperse powders of high-melting compounds but by application of fractions of concerning large particles (the size to micron units), capable at their input in to the melt to be dissolved and to become the additional centres of crystallisation by the moment of its beginning that provides increase of dispersion of structure of a cast product is theoretically fixed and experimentally confirmed. Grounding on mathematical modelling, optimum technological parameters of the modifying process by disperse powders are offered and the way of mutual influence of carbonitride forming elements on the compound and conditions of redundant phases precipitation was fixed.