Влияние состава, исходного состояния и условий Деформации на структуру и механические свойства Сплавов Zr – (1–2,5) Nb – (0–1) Cr – (0–0,5) Fe - Бродниковский, Н.П.; Зубец, Ю.Е.; Зыкова, Е.В.; Крапивка, Н.А. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2014)
Исследовано влияние легирования сплавов Zr–1Cr и Zr–2,5Cr хромом и железом на условия деформации, которые обеспечивают протекание динамической рекристаллизации, и упрочнение сплавов. Показано, что легирование циркония ниобием и хромом облегчает получение мелкозернистой пластинчатой структуры при получении сплавов литьем, а введение железа - затрудняет. Добавление хрома затрудняет протекание динамической рекристаллизации и приводит к упрочнению сплавов циркония. Досліджувався вплив легування сплавів Zr–1Cr і Zr–2,5Cr хромом і залізом на умови деформації, які забезпечують протікання динамічної рекристалізації, і зміцнення сплавів. Показано, що легування цирконію ніобієм і хромом полегшує створення дрібнозернистої пластинчастої структури при отриманні сплавів литтям, а введення заліза - ускладнює. Додавання хрому ускладнює протікання динамічної рекристалізації і призводить до зміцнення сплавів цирконію. The influence of Zr–1Cr and Zr–2, 5Cr alloying by chromium and iron on the deformation conditions, which ensure the dynamic recrystallization, and hardening of the alloys. It is shown that alloying of zirconium by niobium and chromium facilitates the formation of fine lamellar structure in casting alloys, and alloying by iron makes it more difficult. Сhromium adding impedes the flow of dynamic recrystallization and leads to hardening of a zirconium alloy.