Ентальпії змішування розплавів системи Ce–Ni–Sb - Котова, Н.В.; Усенко, Н.І. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2015)
Ентальпії змішування рідких сплавів потрійної системи Ce–Ni–Sb змодельовані для всього концентраційного трикутника з використанням раніше успішно застосованого до систем такого типу «геометричного» рівняння Боньє–Кабо. Встановлено монотонне збільшення екзотермічних значень ентальпій змішування від нікелевого кута до сторони трикутника, утвореної системою Ce–Sb, що вирізняється найбільшою енергетикою взаємодії компонентів серед трьох граничних подвійних систем зазначеної потрійної системи. Цей факт дозволяє зробити висновок про те, що внесок взаємодії компонентів церію та сурми в енергетику потрійного сплавоутворення у системі Ce–Ni–Sb є визначальним і додавання атомів нікелю призводить лише до суттєвого зниження енергії взаємодії компонентів потрійного сплаву. Энтальпии смешения жидких сплавов тройной системы Ce–Ni–Sb смоделированы для всего концентрационного треугольника с использованием ранее успешно примененного к системам такого типа «геометрического» уравнения Бонье–Кабо. Установлено монотонное увеличение экзотермических значений энтальпий смешения от никелевого угла к стороне треугольника, образованной системой Ce–Sb, отличающейся наибольшей энергетикой взаимодействия компонентов среди трех граничных двойных систем указанной тройной системы. Этот факт позволяет сделать вывод о том, что вклад взаимодействия компонентов церия и сурьмы в энергетику тройного сплавообразования в системе Ce–Ni–Sb является определяющим и добавление атомов никеля приводит только к существенному снижению энергии взаимодействия компонентов тройного сплава. Enthalpies of mixing of liquid alloys for ternary Ce–Ni–Sb system were simulated through the whole concentration triangle using the Bonnier–Caboz «geometric» equation, which was successfully applied to analogous systems previously. A monotone increase of exothermic enthalpies of mixing was established from the nickel corner to the Ce–Sb side of the triangle, which has the highest energy of the component interaction among the three binary boundaries of the ternary system. This fact allows to conclude that Ce and Sb interaction provides the main contribution to the energy of ternary alloy formation, the addition of nickel atoms lead only to a significant reduction of component interaction of alloys in Ce–Ni–Sb system.