Чинники впливу на динамічні модулі пружності гетерофазних порошкових матеріалів - Безимянний, Ю.Г.; Козирацький, Є.О.; Тесленко, Л.О.; Талько, О.В. (Вісник Українського матеріалознавчого товариства, 2015)
Для отримання характеристик пружності нових матеріалів використовують різні експериментальні методи, результати яких залежать від багатьох чинників і можуть суттєво відрізнятися, й особливо у випадку полікомпонентних матеріалів. Для підвищення достовірності визначення динамічних модулів пружності та зменшення розбіжностей між отриманими різними методами значеннями шляхом структурного, акустичного та математичного моделювань, а також аналізу експериментальних даних проведено дослідження особливостей вимірювання модулів пружності у гетерофазних порошкових матеріалах. Як результат, виявлено та систематизовано чинники впливу на отримані акустичними методами модулі пружності цих матеріалів. Виявлені чинники рекомендовано враховувати при постановці акустичного експерименту та зіставленні отриманих у різних експериментах модулів пружності. Для получения характеристик упругости новых материалов используют разные экспериментальные методы, результаты которых зависят от многих факторов и могут существенно отличаться, и особенно в случае поликомпонентных материалов. Для повышения достоверности определения динамических модулей упругости и уменьшения расхождений между полученными разными методами значениями путем структурного, акустического и математического моделирований, а также анализа экспериментальных данных проведено исследование особенностей измерения модулей упругости в гетерофазных порошковых материалах. В результате выявлены и систематизированы факторы влияния на получаемые акустическими методами модули упругости этих материалов. Выявленные факторы рекомендовано учитывать при постановке акустического эксперимента и сопоставлении полученных в разных экспериментах модулей упругости. The different experimental methods, results of which depend on many factors and may essentially differ, particularly in the case of multicomponent materials, are used for test of elasticity characteristics for new materials. To improve the reliability of dynamic elastic modules measurement and to reduce the differences in the values obtained by different methods of structural, acoustic and mathematical modeling, as well as analysis of experimental data the research of features in measuring heterophase powder materials have been carried out. As a result, the factors of influence on elastic modules of these materials received by acoustic methods were revealed and systematized. The factors revealed were recommended to take into account at arrangement of acoustic experiment and comparison of elastic modules received in different experiments.