Властивості магнетном’яких нанокристалічних стопів типу Fe–B–P–Nb–Cr з високою індукцією насичення - Ярмощук, Є.І.; Міка, Т.М.; Носенко, А.В.; Зелінська, Г.М.; Семенько, М.П. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
Досліджено магнетні характеристики аморфних стопів системи Fe–B–P–Nb–Cr після їх нанокристалізації. Шляхом оптимізації хемічного складу та підбором умов термооброблення в таких стопах досягнуто високих значень індукції насичення BS =1,37 Tл, початкової магнетної проникности μ₁₀ = 7800 од., низьких значень динамічної коерцитивної сили НC = 3 А/м за низьких питомих втрат на перемагнетування: P₁₀/₁₀₀₀ ≅ 5 Вт/кг і P₁₀/₄₀₀ ≅ 1,5 Вт/кг. Исследованы магнитные свойства аморфных сплавов системы Fe–B–P– Nb–Cr после их нанокристаллизации. Путём оптимизации химического состава и подбором условий термообработки в таких сплавах достигнуты высокие значения индукции насыщения BS = 1,37 Tл, начальной магнитной проницаемости μ₁₀ = 7800 ед., низкие значения динамической коэрцитивной силы HC = 3 А/м при низких удельных потерях на перемагничивание: P₁₀/₁₀₀₀ ≅ 5 Вт/кг и PP₁₀/₄₀₀ ≅ 1,5 Вт/кг. The magnetic properties of amorphous Fe–B–P–Nb–Cr alloys after their nanocrystallization are investigated. Due to optimizing the chemical composition and selecting heat-treatment conditions, in such alloys, the high values of saturation induction BS = 1.37 T and initial magnetic permeability μ₁₀ = 7800 units as well as the low values of dynamical coercivity НC = 3 А/m are achieved at low core losses for magnetization reversal: P₁₀/₁₀₀₀ ≅ 5 W/kg and PP₁₀/₄₀₀ ≅ 1.5 W/kg.