Біологічні аномалії води, або чотири запитання для обміркування - Гвоздяк, П.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Сформульовано перші сім біологічних аномалій води. Ці аномалії породжують ряд різноманітних - природничо-наукових, сакрально-філософських, життєво-побутових питань, зокрема: чи існують якісь відмінності між окремими молекулами води біологічного походження? Чи вода має аномальні властивості для того, щоб зародилося життя, а чи саме життя скористалося з аномальних властивостей води? Яку воду - біогенну чи ювенільну - потрібно пити? Однозначних відповідей на дані питання наука не дає. The first seven biological anomalies of water are formulated. These anomalies cause the number of natural and scientific, sacral and philosophical, common everyday questions such as: is there any difference between separate water molecules of biological origin? Is there any anomalous properties in water for Life origin, were anomalous water properties used by Life? What water should we drink: biogenic or juvenile? The author speculates on these questions but the science doesn’t give any single-valued answers for the present moment.