Дослідження передісторії створення образу богоматері Оранти Непорушна Стіна з Софійського собору у м. Києві - Бачинська, О.В. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядаються джерела виникнення образу
Богоматері Оранти; історія формування образу та
релігійних уявлень, пов’язаних з ним у Візантії; висувається
версія відносно появи саме такого образу на вівтарній стіні храму Софії Київської. В статье рассматриваются источники возникновения
образа Богоматери Оранты; история формирования образа
и религиозных представлений, связанных с ним в Византии;
выдвигается версия относительно появления именно такого
образа на алтарной стене храма Софии Киевской. Sources of occurrence of an image of the Mother of the
God Oranta; a history of formation of an image and religious
representations connected to it in Byzantium; the version concerning
occurrence of such image on a wall of an altar of the St. Sofia
Cathedral in Kyiv is considered in clause.