Виїзний промисел скіфських ливарників - Ольговський, С.Я. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті аналізується рівень розвитку бронзоливарного
ремесла у Північному Причорномор’ї у VI-V ст. до н. е. Автор
дійшов висновку, що кольорова металообробка у грецьких
колоніях поступалась скіфський за обсягом і складністю
технологічних прийомів. В зазначений час в Ольвії і на поселеннях
її хори, на Березанському и Ягорлицькому поселеннях працювали
бродячі майстри – вихідці із варварського середовища. В статье анализируется уровень развития бронзолитейного
ремесла в Северном Причерноморье в VI-V вв. до н. э. Автор
пришел к выводу, что цветная металлообработка в греческих
колониях уступала скифской за объемом производства и
сложностью технологических приемов. В данное время в
Ольвии и на поселениях ее хоры, на Березанском и Ягорлыцком
поселении работали бродячие мастера – выходцы из варварского окружения. The article analyzes the level of development of bronze casting
craft in the northern Black Sea region in the VI-V centuries BC.
The author concluded that the nonferrous metalworking in Greek
colonies was inferior to the Scythian one in terms of production and
process methods. At that time vagrant masters who came from the
barbarian milieu worked in Olvia and on the settlements of its agricultural
neighborhood, on Berezanskii and Yahorlytskii settlements.