Експериментальна реконструкція технології виготовлення ножів VII-IX ст. - Коба, О.О. (Сіверщина в історії України, 2012)
У роботі розглядається питання актуальності дослідження металургії східних слов’ян VII-IX ст. Тематикою вивчення обирається реконструкція ножів. Проводиться аналіз технологічної бази. Дається основна характеристика ножам у побуті та на основі існуючих типологій ножів IX-XIII ст. робиться спроба створення класифікації для ножів VII-IX ст. східних слов’ян. Проводиться реконструкція за визначеною типологією. В работе рассматривается вопрос актуальности исследования металлургии восточных славян VIІ-IX ст. Тематикой изучения выбрана реконструкция ножей. Проводится анализ технологической базы. Дается основная характеристика ножам в быту и на основании существующих типологий IX-XIII ст. делается попытка создания классификации для ножей VII-IX ст. восточных славян. Проводится реконструкция по указанной типологии. This paper discusses the relevance of the study of metallurgy of the Eastern Slavs VІI-IX century. The reconstruction of knives was selected as the theme of the study. The analysis of the technological base is taking place. We give a basic characteristic of the knives in usual life and there is an attempt to create a classification for the knives of the Eastern Slavs VII-IX century on the basis of the existing typologies of IX-XIII century. The reconstruction is carried out in the specified typology.