Просторово-топографічна структура «дружинних таборів» на території межиріччя нижньої течії Десни та Дніпра в Х– на початку ХІ ст. - Бондар, О.М. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядається топографічна структура
такого виду поселень, як «дружинні табори». Вони
існували на території нижньої течії Десни та Дніпра в Х – на початку ХІ ст. Зовні вони схожі на ранні міста, однак площа їхніх укріплень значно менша, посади відкриті. Їхній
розквіт припадає на другу половину Х – початок ХІ ст. Цей
процес пов’язаний з державотворчими подіями на території Північного Лівобережжя. В статье рассматривается топографическая структура
такого вида поселений, как «дружинные лагеря». Они
существовали на территории нижнего течения Десны и Днепра
в Х – начале XI вв. Внешне они похожи на ранние города, однако
площадь их укреплений значительно меньше, посады открыты.
Их расцвет приходится на вторую половину Х – начало ХI вв.
Это связано с государствообразовательными процессами на территории Северного Левобережья. In the article the topographical structure of type settlement as
«military camps» considered. They existed in the lower reaches of the
Desna and the Dnieper in the 10 th - early the 11th centuties. Externally,
they resemble the early city, but the area of their fortifications significantly
less, settlement is not strengthened. They bloom in the second half of the
10th – early the 11th centuries. This was associated with state-building
processes in the Northern Left Bank of the Dnieper.