До історії обрання гетьманом Дем’яна Многогрішного (1669-1672 рр.) - Блажко, Ю.А. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядаються історичні передумови та процес
обрання на посаду гетьмана Лівобережної України Дем’яна
Многогрішного. Прослідковано підготовку та проведення
Глухівської ради 3-6 березня 1669 р. та підписання Глухівських
статей. Автор намагається розкрити значення статей,
підписаних у м. Глухові між козацькою старшиною на чолі з
Д. Многогрішним та представниками московського царя, для
політичного та соціально-економічного розвитку м. Батурина. В статье рассматриваются исторические предпосылки
и процесс избрания на должность гетмана Левобережной
Украины Демьяна Многогрешного. Отслежено подготовку и
проведение Глуховского совета 3-6 марта 1669 г. и подписание
Глуховских статей. Автор пытается раскрыть значение
статей, подписаных в г. Глухове между казацкой старшиной
во главе с Демьяном Многогрешным и представителями
московского царя, для политического и социально-экономического развития г. Батурина. The article reveals historical premises and the process of
election of the Left Bank Ukraine hetman Demian Mnohohrishnyi.
The preparation for the Hlukhiv Council (March, 3-6, 1669), its
conditions are traced. The signing of the Hlukhiv Articles between
the Cossack starshyna, headed by Demian Mnohohrishnyi with the
Moskow tsar’s representatives is concerned. The author tries to
show the significance of these articles for the political, social and
economical development of Baturyn.