До історії археологічного вивчення давньоруських старожитностей округи літописного Городця Остерського у ХІХ – на початку ХХ ст. - Ясновська, Л.В. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядаються археологічні пам’ятки ІХ – ХІІІ ст. на території Нижнього Подесення, що локалізуються в окрузі літописного Городця Остерського. Зроблена спроба висвітлити історію їх вивчення, нагадати прізвища призабутих дослідників, з’ясувати їхній внесок у реконструкцію історичних подій у регіоні. В статье рассматриваются археологические памятники ІХ – ХІІІ вв. на территории Нижнего Подесенья, которые локализуются в округе летописного Городка Остёрского. Сделана попытка проследить историю их изучения, напомнить фамилии призабытых исследователей, выяснить их вклад в реконструкцию исторических событий в регионе. The article deals with archeological monuments of the IX – XIII centuries in the Lower Podesennia which are localized in the territory of chronicle Horodets Osterskyi and it’s surrounding territories . The attempt to highlight the history of their study, recall the names of forgotten researchers, determine their contribution to the reconstruction of historical events in the region.