Исследования процесса миграции метана из выработанного пространства закрытых шахт - Гринев, В.Г.; Сергиенко, А.И.; Подрухин, А.А. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
В статті наведено аналітичні дослідження процесу міграції метану з виробленого простору закритих шахт до денної поверхні по різних шляхах. На основі відомих формул розроблений новий алгоритм розрахунку часу міграції і кількості метану, що виділяється на денну поверхню. Представлено результати розрахунків міграції метану за даними двох закритих шахт: «Заперевальна №2» і «Куйбишевська», а також результати натурних досліджень по вимірах змісту метану в ґрунтовому повітрі в межах гірничих відведень даних шахт. Дані аналітичних і натурних досліджень є зіставними між собою. Methane migration ways from waste space of abandoned coal mines to earth surface are analysed. The new computational procedure for migration time and rate is proposed based on well-established relations. Theoretical predictions of methane emission from abandoned mines «Zaperevalnaya №2» and «Kuybyshevskaya» are presented in comparison with field methane content measurement data for allotments of these mines. Satisfactory matching is revealed.