Здатність букальних епітеліоцитів до адгезії Candida albicans у хворих гастроентерологічного профілю із кандидозом слизової оболонки верхнього відділу травного тракту - Кушніренко, І.В. (Международный медицинский журнал, 2016)
Досліджено адгезивні властивості букальних епітеліоцитів до референтного штаму Candida albicans у хворих із кандидозом слизової оболонки верхнього відділу травного тракту. Показано, що здатність до адгезії кандид у пацієнтів із інвазією грибів у слизову оболонку значно вища, ніж у хворих із орофарингеальним і поверхневим кандидозом, і пов'язана із параметрами вродженого й адаптивного імунітету. Изучены адгезивные свойства буккальных эпителиоцитов относительно референтного штамма Candida albicans у пациентов с кандидозом слизистой оболочки верхнего отдела пищеварительного тракта. Показано, что способность к адгезии кандид у пациентов с инвазией грибов в слизистую оболочку значительно выше, чем у больных с орофарингеальным и поверхностным кандидозом, и связана с параметрами врожденного и адаптивного иммунитета. The adhesive properties of buccal epithelial cells to adhere to the reference strain of Candida albicans in patients with candidiasis of the upper digestive tract mucosa were investigated. It was shown that this ability in patients with fungal invasion of the mucous membrane was significantly higher compared with the patients with oropharyngeal and superficial candidiasis and is associated with the indices of adaptive and innate immunity.