Динаміка зміни індикаторів запалення у хворих на негоспітальну пневмонію із супровідною хронічною серцевою недостатністю - Березняков, І.Г.; Пожар, В.Й.; Дорошенко, О.В.; Сидоров, Д.Ю.; Лебединська, М.М. (Международный медицинский журнал, 2017)
Розглянуто динаміку зміни індикаторів запалення: прозапальних (ІЛ−1β, ІЛ−8, ФНП−α), протизапальних (ІЛ−10) цитокінів та маркера гострої фази запалення С−реактивного білка у хворих на нетяжку негоспітальну пневмонію із супровідною хронічною серцевою недостатністю та їх вплив на перебіг захворювання. Рассмотрена динамика изменения индикаторов воспаления: провоспалительных (ИЛ−1β, ИЛ−8, ФНО−α), противовоспалительных (ИЛ−10) цитокинов и маркера острой фазы воспаления С−реактивного белка у больных с нетяжелой негоспитальной пневмонией и сопутствующей хронической сердечной недостаточностью и их влияние на течение заболевания. This article investigates the dynamics of changes in the indicators of inflammation: proinflammatory (IL−1β, IL−8, TNF−α), anti−inflammatory (IL−10) cytokines and marker of acute phase of inflammation C−reactive protein in patients with non−severe community−acquired pneumonia and concomitant chronic heart failure and their impact on the course of the disease.