Нестационарный режим заполнения метаном бункеров угольных шахт - Фельдман, Э.П.; Кирик, Г.В.; Стадник, А.Д.; Калугина, Н.А.; Спожакин, А.И. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Виведено систему рівнянь, що описують зміну концентрації метану, кисню і азоту в застійних зонах вугільних шахт. Отримано рішення цієї системи при різних потужностях вентиляції і темпах надходження вугілля в зону і видалення вугілля із зони. Проведено оцінку часу досягнення небезпечної концентрації метану у ряді аварійних ситуацій, наприклад при раптовому припиненні вентиляції. The system of equations is derived that describes methane, oxygen and nitrogen concentration evolution in dead zones of coal mines. Solutions of this system are obtained for various ventilation and coal removal rates. Time to achievement of methane dangerous concentration is estimated for a number of emergency situations, e.g., at sudden termination of ventilation.