Синхронизация и захват частот в задаче о внешнем воздействии на физическую систему - Кириллов, А.К. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Проведено моделювання синхронізації власних коливань молекули метану, зв'заної з вугільною речовиною, із зовнішнею дією в умовах, близьких до резонансних. Внаслідок з'явилася можливість забезпечити додатковий вихід метану при дегазації вугільного пласта. Такий підхід має широку сферу застосування задля фізичних систем, які зустрічаються у природі та техніці. Simulation of synchronization of auto-oscillations of methane molecule bounded with coal substance with an external input in situation close to resonance has been carried out. As a result, a possibility arose to provide an additional extraction of methane from coal seam during degassing. The proposed approach has a wide area of application in physical systems occurring in nature and technology.