Трансформація спектра нерегулярного хвилювання на уступі - Городецька, Н.С.; Щербак, Т.М.; Нікішов, В.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Розглядається трансформація спектра нерегулярного хвилювання на підводному уступі.
В якості моделі спектра використовується суперпозиція двох TMA спектрів з різними частотами спектральних максимумів. Обговорюється використання (по аналогії
з RDT підходом) лінійної теорії для дослідження трансформації спектра під впливом
різкої зміни глибини потоку. Методом поліпшеної редукції знайдено коефіцієнти відбиття та проходження хвилями уступу в залежності від хвильового числа падаючої
хвилі. Наведено результати розрахунків. Аналізуються особливості трансформованого
спектра для різних параметрів задачі, зокрема, показано, що після уступу спектральні
амплітуди зростають і довжини відповідних хвиль зменшуються, тобто хвилі стають крутішими. Рассматривается трансформация спектра нерегулярного волнения на подводном уступе.
В качестве модели спектра используется суперпозиция двух TMA спектров с разными частотами спектральных максимумов. Обсуждается использование (по аналогии с RDT подходом) линейной теории для изучения трансформации спектра под воздействием резкого
изменения глубины потока. Методом улучшенной редукции найдены коэффициенты отражения и прохождения волнами уступа в зависимости от волнового числа падающей волны. Приведены результаты расчетов. Анализируются особенности трансформированного
спектра для различных параметров задачи, в частности, показано, что после уступа спектральные амплитуды растут и длины соответствующих волн уменьшаются, т. е. волны становятся более крутыми. The transformation of the irregular wave spectrum by a step is considered. A superposition of two
TMA spectra with different frequencies of spectral maxima is used as the spectrum model. The use
of a linear theory (as an analog of the RDT approach) for studying the spectrum transformation
under the action of an abrupt change of the depth is discussed. The coefficients of reflection and
transmission over the step depending on the wave number of an incident wave are obtained on
the base of the improved reduction method. The results of calculations are presented. The features
of the transformed spectrum for various parameters of the task are analyzed. It is shown that the
spectral amplitudes grow after the step, and the corresponding wavelengths decrease, that is, the
wave become steeper.