Трансформация механизма десорбции метана из угля. Три фазы десорбции - Васильковский, В.А. (Інститут фізики гірничих процесів НАН України, 2009)
Експериментально об’ємним методом вивчалася залежність інтенсивності виходу метану з вугілля під час десорбції від тиску метану, під яким насичувалось вугілля. З’ясовано, що при низьких тисках (до 3 МПа) ця залежність має експоненційний вигляд, а при більших тисках насичування перетворюється у квадратичну. Ефект пояснюється наявністю перехідної фази десорбції, у якій відбувається зміна пріоритетності провідної ролі механізмів виходу метану – фільтрації й дифузії. Methane escape rate during desorption from coal has been studied experimentally using the volumetric technique as a function of the initial equilibrium methane pressure in the coal/methane system. It was found that experimental data are described by an exponential function at the lower pressures (up tо 3 MPa) and the quadratic function at the higher pressures. This effect can be interpreted in terms of a transient desorption phase in which the change of priority of the leadership of mechanism of methane escape, namely, transition from methane filtration to methane diffusion.