Аналіз результатів інтерпретації даних електричного каротажу при вивченні низькоомних порід-колекторів на прикладі Малодівицького родовища - Курганський, В.М.; Ручко, К.О. (Геоінформатика, 2016)
Дослідження нетрадиційних колекторів вуглеводнів набувають особливої актуальності у зв’язку з необхідністю розширення їх видобутку в Україні. До таких порід належать низькоомні теригенні відклади. До них тяжіють значні поклади нафти та газу, але в багатьох випадках їх пропускають, через те що питомий електричний опір порід зіставний або навіть нижчий за такий самий параметр водонасичених пластів. Низькі значення питомого електричного опору порід-колекторів ускладнюють оцінювання характеру насичення низькоомних теригенних колекторів, а також визначення положення флюїдних контактів, ефективних потужностей та коефіцієнтів нафтогазонасиченості. Тому в процесі дослідження таких колекторів особливий інтерес становить вивчення фізичної природи їх аномальної електропровідності, оскільки це потрібно для коректної інтерпретації результатів електричного каротажу свердловин. Обробку та геолого-геофізичну інтерпретацію матеріалів геофізичних досліджень у низькоомних вуглеводневих свердловинах проведено за допомогою ком’ютеризованої технології інтерпретації “Геопошук”. Исследования нетрадиционных коллекторов углеводородов приобретают особую актуальность в связи с необходимостью расширения их добычи в Украине. К таким породам относятся низкоомные терригенные отложения. К ним приурочены значительные залежи нефти и газа, но во многих случаях их пропускают, поскольку удельное электрическое сопротивление залежей сопоставимо или даже ниже аналогичного параметра водонасыщенных пластов. Низкие значения удельного электрического сопротивления пород-коллекторов затрудняют оценку характера насыщения низкоомных терригенных коллекторов, а также определение положения флюидных контактов, эффективных мощностей и коэффициентов нефтегазонасыщенности. Поэтому при исследовании таких коллекторов особый интерес вызывает изучение физической природы их аномальной электропроводности, что необходимо для корректной интерпретации результатов электрического каротажа скважин. Обработка и геолого-геофизическая интерпретация материалов геофизических исследований в низкоомных углеводородных скважинах проводились с помощью компьютеризированной технологии интерпретации “Геопошук”. Purpose. The subject matter of the research is low resistance reservoirs from which, based on the test results, flows of oil were received an example being terrigenous sediments in the Dnieper-Donets basin, namely, Malodivytske oil field. The goal of the research is to analyses electrical logging data interpretation in the low-reservoir investigation. Design/methodology/approach. The method of the research is collection, processing and interpretation of well survey research data with the help of the “Geopoisk” system. Complex electrical methods interpretation improves the accuracy and unambiguity of assessing resistance layers and penetration zones.
Findings. Geologists are often faced with anomalous low resistivity, which lead to incorrect determination of the degree of saturation and oil-saturation capacity in determining the nature of saturation and composition reservoir fluids at well¬logging in productive sediments. In determining the nature of well saturation, wells are interpreted as water-saturated under the geophysical wells research. However, the test gave many examples of low-resistance layers producing tides of anhydrous oil.
Practical value/implications. We have analyzed electrical logging data interpretation in the productive reservoir and suggested a method to determine the nature of collectors saturation. We propose to use pulsed neutron-neutron logging method (PNNLM) to improve the efficiency of locating rocks, which can be collectors in low geological capacity section, and of determining the nature of saturation.