FeSe: високотемпературна надпровідність, нематичність та електронна структура - Пустовит, Ю.В.; Кордюк, А.А. (Успехи физики металлов, 2017)
Електронна структура FeSe, — найпростішого надпровідника на основі заліза (Fe-SC), — має потенціял різкого збільшення температури надпровідного переходу, який реалізується під тиском або в моношаровій плівці. Це також система, в якій спонтанна поява електронної анізотропії, відома як «нематичність», формується набагато вище надпровідного переходу та не супроводжується магнетним упорядкуванням. Даний огляд присвячено визначенню електронної структури цих сполук, її еволюції з температурою, тиском, допуванням та іншими чинниками, що спричиняють такі ключові феномени Fe-SC як нематичність та високотемпературна надпровідність. Электронная структура FeSe, — самого простого сверхпроводника на основе железа (Fe-SC), — скрывает потенциал существенного увеличения температуры сверхпроводящего перехода, который реализуется под давлением или в монослойной плёнке. Также эта система, в которой спонтанное возникновение электронной анизотропии, известной как «нематичность», происходит при температурах намного выше сверхпроводящего перехода и не сопровождается магнитным упорядочением. Данный обзор посвящён электронной структуре этих соединений, её эволюции с температурой, давлением, допированием и другими факторами, которые обуславливают такие ключевые феномены Fe-SC как нематичность и высокотемпературная сверхпроводимость. The electronic structure of FeSe—the simplest iron-based superconductor (Fe-SC)—conceals a potential of abrupt increase of superconducting tran-sition temperature realized under the pressure or in a single-layer film. This is also a system where the appearing of a spontaneous electronic anisotropy known as the nematicity is formed far above the superconducting transition and is not accompanied with a magnetic ordering. The given review deals with the determining electronic structure of these compounds, its evolution with temperature, pressure, doping, and other impacts, which cause such key phenomena in Fe-SC as nematicity and high-temperature superconductivity.