Теорія взаємодії фононів з електронами в металах - Сичкар, С.М. (Успехи физики металлов, 2017)
Представлено ab initio розрахунки для ГЩП-металів: матричного елементу електрон-фононної взаємодії, функції Еліашберґа та анізотропії транспортної функції для напрямків [101¯1¯0] і [0001]. Теорія враховує реальну форму кристалічного потенціялу та його повну варіяцію при збуренні, що викликане наявністю фонону у ґратниці. Такий підхід уможливлює вийти за межі класичного наближення жорсткого зсуву йонів і врахувати анізотропію фізичних властивостей для кристалів з некубічною симетрією. Представляются ab initio расчёты для ГПУ-металлов: матричного элемента электрон-фононного взаимодействия, функции Елиашберга и анизотропии транспортной функции для направлений [101¯1¯0] и [0001]. Теория учитывает реальную форму кристаллического потенциала и его полную вариацию при возбуждении, которое вызвано наличием фонона в решётке. Такой подход позволяет выйти за пределы классического приближения жёсткого смещения ионов и учесть анизотропию физических свойств для кристаллов с некубической симметрией. Ab initio calculations for h.c.p. metals are presented for the matrix element of electron–phonon interaction, Eliashberg function, and anisotropy of the transport function for the [101¯1¯0] and [0001] directions. The theory takes into account the real shape of the crystal potential and its total variation due to excitation, which is caused by the presence of a phonon in the lattice. This approach allows going beyond the classical approach of the rigid-ions’ approximation and permits to take into account the anisotropy of the physical properties of crystals with non-cubic symmetry.