Прочность и пластичность спеченных материалов на основе титанового наноламината Ti₃SiC₂ - Фирстов, С.А.; Печковский, Э.П.; Горбань, В.Ф. (Успехи физики металлов, 2006)
На примере одного из наиболее изученных тройных соединений нового класса материалов наноламинатов, — титанокремнистого карбида Ti₃SiC₂, изготовленного методом реакционного спекания порошковой смеси элементов и двойных соединений, — выполнены системный анализ и обобщение влияния изученных структурных и фазовых изменений, происходящих в этом материале при различных видах обработки, на закономерности, особенности и механизмы процессов деформации, упрочнения и разрушения в интервале температур 20–1300°C. На прикладі однієї з найбільш вивчених потрійних сполук нової кляси матеріялів нанолямінатів, — титанокремністого карбіду Ti₃SiC₂, виготовленого методою реакційного спікання порошкової суміші елементів і подвійних сполук, — виконано системну аналізу і узагальнення впливу вивчених структурних і фазових змін, що відбуваються в цьому матеріялі при ріжних видах обробки, на закономірності, особливості і механізми процесів деформації, зміцнення й руйнування в інтервалі температур 20–1300°C. By the example of one of the most investigated ternary compounds of a new class of materials—nanolaminates—titanium silicon carbide Ti₃SiC₂ fabricated by the method of reactionary sintering of a powder mixture of elements and binary compounds, the system analysis and generalization of an influence of the investigated structural and phase changes occurring in this material at various kinds of processing on regularities, features and mechanisms of deformation, strengthening and fracture processes within the temperature interval of 20–1300°C are executed.