Про поширення вісесиметричних хвиль в шаруватих композитних стисливих матеріалах з початковими напруженнями при проковзуванні шарів - Глухов, А.Ю. (Доповіді НАН України, 2016)
В рамках лінеаризованої теорії пружності для тіл з початковими напруженнями розглянуті постановка та метод розв’язку задач про поширення вісесиметричних хвиль
в шаруватих композитних стисливих заздалегідь напружених матеріалах при проковзуванні шарів. Досліджено випадок поширення хвиль вздовж шарів. Отримані дисперсійні рівняння для квазіподовжніх та квазіпоперечних хвиль та їх довгохвильові наближення. В рамках линеаризированной теории упругости для тел с начальными напряжениями рассмотрены постановка и метод решения задач о распространении осесимметричных волн
в слоистых композитных сжимаемых предварительно напряженных материалах при проскальзывании слоев. Исследован случай распространения волн вдоль слоев. Получены дисперсионные уравнения для квазипродольных и квазипоперечных волн и их длинноволновое приближение. Within the framework of the linearized theory of elasticity for bodies with initial stresses, the
propagation of axisymmetric waves in laminated composite compressible materials with initial
stresses at the slipping of layers is investigated in the case of propagation along the layers. The dispersion
equations for quasi-longitudinal and quasi-transversal waves and their long-wave approximations
are obtained.