Ліпоксигеназна активність в онтогенезі водної папороті Salvinia natans (L.) All. - Бабенко, Л.М.; Скатерна, Т.Д.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Уперше ідентифіковано і досліджено характер змін активності ліпоксигенази (ЛОГ)
та вміст розчинних білків в органах однорічної різноспорової водної папороті Salvinia
natans (L.) All. в онтогенезі. Встановлено, що у плаваючих ваях міститься 13-ЛОГ із
значенням pHопт 8,0, у занурених — 13-ЛОГ із pHопт 8,0 на початкових стадіях та
9-ЛОГ із pHопт 5,5 на подальших етапах онтогенезу, у спорокарпіях ідентифіковано
9-ЛОГ із pHопт 5,5. У порівнянні з вищими рослинами вегетативні та генеративні органи S. natans характеризуються низьким вмістом розчинних білків. У плаваючих ваях
вміст розчинних білків у ході онтогенезу зростає, сягаючи максимуму на стадії формування спорокарпіїв, тоді як у занурених ваях зафіксовано зростання вмісту розчинних білків у середині вегетації і поспупове зниження наприкінці. Характер розподілу активності ЛОГ і динаміка змін у вмісті розчинних білків у органах папороті відповідають фізіологічним процесам на досліджуваних стадіях онтогенезу. Впервые идентифицированы и исследован характер изменений активности липоксигеназы
(ЛОГ) и содержание растворимых белков в органах однолетнего разноспорового водного папоротника Salvinia natans (L.) All. в онтогенезе. Показаноно, что в плавающих ваях содержится 13-ЛОГ со значением pH 8,0, в погруженных — 13-ЛОГ с pHопт 8,0 на начальных
стадиях и 9-ЛОГ с pHопт 5,5 на последующих этапах онтогенеза, в спорокарпиях идентифицирована 9-ЛОГ с pHопт 5,5. По сравнению с цветковыми растениями вегетативные
и генеративные органы S. natans характеризуются низким содержанием растворимых белков. В плавающих ваях содержание растворимых белков в ходе онтогенеза возрастает, достигая максимума на стадии формирования спорокарпиев, тогда как в погруженных ваях
зафиксирован рост содержания растворимых белков в середине вегетации и постепенное
снижение в конце. Характер распределения активности ЛОГ и динамика изменений в содержании растворимых белков в органах папоротника соответствуют физиологическим процессам на исследуемых стадиях онтогенеза. The pattern of changes in the lipoxygenase (LOX) activity and the content of dissolved proteins in
organs of the annual heterosporous water fern Salvinia natans (L.) All. is identified and studied
in ontogenesis for the first time. Floating leaves were revealed to contain 13-LOX with values of
pH 8.0, submerged ones — 13-LOX (pHopt 8.0) — at the initial stages and 9-LOX (pHopt 5.5) at the
later stages of ontogenesis. In sporocarps, 9-LOX (pHopt 5.5) was identified. As compared to higher
plants, vegetative and generative organs of S. natans are characterized by a low content of dissolved
proteins. During ontogenesis, the dissolved protein content in floating leaves increases and reaches
its maximum at the stage of sporocarp formation, while submerged leaves show some increase in
the content of dissolved proteins in the middle of vegetation and its gradual decrease at the end.
The pattern of the LOX -activity distribution and the dynamics of changes of the dissolved proteins
in the fern organs correspond to physiological processes during the studied stages of ontogenesis.