Реологічні моделі ґрунтової товщі для сейсмічного мікрорайонування будівельних майданчиків - Кендзера, О.В.; Рущицький, Я.Я. (Доповіді НАН України, 2016)
Розглянуто особливості застосування двох базових реологічних моделей геологічного
середовища – Кельвіна–Фойхта і стандартної – для розрахунку коливань у сейсмо-геологічних моделях ґрунтової товщі, побудованих за даними інженерно-геологічних досліджень. Показано переваги використання стандартної моделі, які полягають у простоті аналітичного опису сейсмічних коливань за допомогою точних формул і повнішому
врахуванні повзучості деформацій і релаксації напружень. Рассмотрены особенности применения двух базовых реологических моделей геологической
среды – Кельвина–Фойхта и стандартной –для расчета колебаний в сейсмо-геологических
моделях грунтовой толщи, построенных по данным инженерно-геологических изысканий.
Показаны преимущества использования стандартной модели, которые состоят в простоте аналитического описания сейсмических волн с помощью точных формул и более полном учете ползучести деформаций и релаксации напряжений. The features of applications of two basic rheological models of a geological environment –
Kelvin–Voigt and standard – are considered for the analysis of vibrations in seismic-geological
models of soil strata constructed according to the engineering-geotechnical surveys. An advantage
of using the standard models that consists in the simple analytical description of seismic waves
with the use of exact formulas and a fuller allowance for the creep and the stress relaxation
is demonstrated.