Магнітна тераностика карциноми легені Льюїс комплексом гадопентетату димеглуміну з доксорубіцином - Орел, В.Е.; Рихальський, О.Ю.; Головко, Т.С.; Ганіч, О.В.; Романов, А.В.; Орел, І.В.; Бурлака, А.П.; Лукін, С.М.; Венгер, Є.Ф. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено протипухлинний ефект комплексу гадопентетату димеглуміну (ГД) з доксорубіцином
(ДР) у мишей з карциномою легені Льюїс. Показано, що коефіцієнт гальмування
росту карциноми легені Льюїс був найбільший для групи тварин, яким вводили комплекс ГД з ДР і проводили опромінення зовнішнім локальним неоднорідним постійним
магнітним та електромагнітним полями. Комп’ютерний аналіз магнітно-резонансних
зображень свідчить про те, що після введення комплексу та електромагнітного опромінення (ЕО) карциноми легені Льюїс площа зображення пухлини була меншою на 11,8 %,
ніж після впливу офіцинального ДР. Введення ДР тваринам із карциномою легені Льюїс
зумовило зниження рівня вільного заліза в мітохондріях пухлинних клітин на 63 %
порівняно з контрольними пухлинами (без впливу), тоді як після дії комплексу ГД
з ДР, навпаки, зареєстровано збільшення рівня вільного заліза в 9 разів, а за умов комбінованої
дії комплексу ГД з ДР та ЕО – на 88 % порівняно з контрольною групою. Исследован противоопухолевый эффект комплекса гадопентетата димеглумина (ГД) с доксорубицином (ДР) у мышей с карциномой легкого Льюиса. Показано, что коэффициент торможения роста карциномы легкого Льюис был наибольшим для группы животных, которым
вводили комплекс ГД с ДР и проводили облучение внешним локальным неоднородным постоянным магнитным и электромагнитным полями. Компьютерный анализ магнитно-резонансных изображений свидетельствует
о том, что после введения комплекса и электромагнитного облучения
(ЭО) карциномы легкого Льюис площадь изображения опухоли была
меньше на 11,8 %, чем после влияния официнального ДР. Введение ДР животным с карциномой легкого Льюис вызывало снижение уровня свободного железа в митохондриях опухолевых
клеток на 63% по сравнению с контрольными опухолями (без влияния), в то время как после
воздействия комплекса ГД с ДР, наоборот, было зарегистрировано увеличение уровня свободного железа в 9 раз, а при комбинированном действии комплекса ГД с ДР и ЭО – на 88 % по сравнению с контрольной группой. The antitumor effect of the complex of gadopentetate dimeglumine (GD) and doxorubicin (DR)
in mices with Lewis lung carcinoma is studied. It is shown that the breaking ratio of Lewis lung
carcinoma growth was greatest for the group of animals treated with the complex of GD and DR and
exposured to external local inhomogeneous static magnetic and electromagnetic fields. According
to the computer analysis of magnetic resonance images, the administration of the complex and
the electromagnetic irradiation (EI) of Lewis lung carcinoma resulted in a reduction of the tumor
image area by 11.8 %, as compared to the officinal DR effect. The DR administration to the
animals with Lewis lung carcinoma decreased the level of free iron in the mitochondria of tumor
cells by 63 %, as compared to control tumors without influence; while the administration of the
complex of GD and DR, on the contrary, increased the level of free iron 9 times, and it was
increased by 88 % when combined with EI, as compared to the control group.