Вісесиметричні хвилі в шаруватих композитних нестисливих матеріалах з початковими напруженнями при проковзуванні шарів - Глухов, А.Ю. (Доповіді НАН України, 2016)
В рамках лінеаризованої теорії пружності для тіл з початковими напруженнями розглянуті постановка та метод розв'язку задач про поширення вісесиметричних хвиль в шаруватих композитних нестисливих заздалегідь напружених матеріалах при проковзуванні шарів. Досліджено випадок поширення хвиль вздовж шарів. Отримано дисперсійне рівняння для квазіпоперечних хвиль та його довгохвильові наближення. В рамках линеаризированной теории упругости для тел с начальними напряженими рассмотрены постановка и метод решения задач о распространении осесимметричных волн в слоистых композитных несжимаемых предварительно напряженных материалах при проскальзывании слоев. Исследован случай распространения волн вдоль слоев. Получено дисперсионное уравнение для квазипоперечных волн и его длинноволновое приближение. The propagation of axisymmetric elastic waves in laminated composite incompressible materials with the slipping of layers is investigated within the framework of a linearized elasticity theory for bodies with initial stresses. The propagation of waves along the layers is considered. The dispersion equation for quasitransversal waves and its long-wave approximation are obtained.