Динамічні нестійкості на зарядженій границі: вплив масопереносу - Гічан, О.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Розраховано функцію масопереносу для електрода сферичної, циліндричної та плоскої форм у модельному електрокаталітичному процесі з потенціалозалежною адсорбцією/десорбцією електроактивних частинок і попередньою хімічною реакцією у дифузійному шарі Нернста. Встановлено роль цієї функції у виникненні динамічних нестійкостей, що cпричинює появу у нерівноважній системі бістабільних стаціонарних станів та періодичних осциляцій струму. Рассчитано функцию массопереноса для электрода електрода сферической, цилиндрической и плоской формы в модельном электрокаталитическом процессе с потенциалозависимой адсорбцией/десорбцией электроактивных частиц и предшествующей химической реакцией в диффузионном слое Нернста. Установлена роль этой функции в возникновении динамических неустойчивостей, которые ведут к появлению в неравновесной системе бистабильных стационарных состояний и периодических осцилляций тока. The mass transfer functions for electrodes of spherical, cylindrical, and planar forms in a model electrocatalytic process with the potential-dependent adsorption/desorption of electroactive particles and a preceding chemical reaction in the Nernst diffusive layer are calculated. The role of this function in the appearance of dynamic instabilities leading to bistable steady states and periodic oscillations of the current in the non-equilibrium system is determined.