Препаративний метод синтезу піразолілфеніл(фенокси)оцтових кислот - Москвіна, В.С.; Шилін, С.В.; Хиля, В.П. (Доповіді НАН України, 2016)
Розроблено зручний і доступний метод синтезу 2-(1Н-піразол-3-іл)фенолів гетероциклізацією
єнамінокетонів ацетофенонів з гідразин гідратом і N-метилгідразином. Досліджено реакційну
здатність отриманих сполук в умовах реакцій алкілювання та показано, що такі реакції з подальшим гідролізом відбуваються з високими виходами і є зручним методом отримання піразолілфенілоцтових кислот і (N-метилпіразол-3(або 5)-іл)-феноксіоцтових кислот. Разработан удобный и доступный метод синтеза 2-(1Н-пиразол-3-ил)фенолов гетероциклизацией енаминокетонов ацетофенонов с гидразин гидратом и N-метилгидразином. Исследована реакционная способность полученных
соединений в условиях реакций алкилирования и показано, что данные реакции с последующим гидролизом проходят с высокими выходами и являются удобным методом получения пиразолилфенилуксусных кислот, а также
(N-метилпиразол-3(или 5)-ил)феноксиуксусных кислот. A new convenient and accessible method of synthesis of 2-(1H-pyrazol-3-yl)phenols through the heterocyclization of
enaminoketone acetophenones with hydrazine hydrate and N-methylhydrazine is developed. The reactivity of obtained
compounds is studied. It is demonstrated that the alkylation reactions followed by the hydrolysis result in high yields and are
a convenient approach to the synthesis of pyrazolylphenylacetic and (N-methylpyrazolyl-3(or 5)-yl)phenoxyacetic acids.