Механічні властивості бейнітного чавуну при підвищених температурах - Подрезов, Ю.М.; Гогаєв, К.О.; Коряк, О.С.; Вербило, Д.Г.; Волощенко, С.М.; Холявко, В.В. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2016)
Проведено порівняльний аналіз істинних кривих деформаційного зміцнення при стисненні зразків з бейнітного чавуну, що гартувалися при 310 і 350 °С та випробувалися при температурах 20—300 °С. При кімнатній температурі випробувань спостерігалося двократне збільшення швидкості зміцнення в зразку, загартованому при 350 °С, схильному до фазового перетворення під дією деформації. З підвищенням температури випробувань різниця в зміцненні суттєво зменшується. Виявлений ефект пояснюється температурною чутливістю фазового перетворення. Проведен сравнительный анализ истинных кривых деформационного упрочнения при сжатии образцов из бейнитного чугуна, закаленных при 310 и 350 °С и испытанных при температурах 20—300 °С. При комнатной температуре испытаний наблюдается двукратное увеличение скорости упрочнения в образце, закаленном при 350 °С и склонном к фазовому превращению под действием пластической деформации. При повышении температуры испытания разница в упрочнении существенно снижается. Обнаруженный эффект объясняется температурной чувствительностью фазового превращения. A comparative analysis of stress-strain work hardening curves obtained in compressive tests at 20—300 °C is carried out for quenched at 310 and 350 °C bainitic cast irons. At room temperature testing sample’s hardening rate is in two times higher for the quenched at 350 °C sample that undergoes strain-induced phase transition. The difference in hardening rate decreases with increasing of temperature. Observed phenomena is related to temperature sensitivity of the phase transition.