Плюм-тектонический сценарий рифтинга и эволюции мегавпадины Черного моря - Коболев, В.П. (Доповіді НАН України, 2016)
Привлечение плюм-тектонического механизма позволило с новых позиций оценить роль геодинамических факторов, связанных с рифтингом и эволюцией Черноморской мегавпадины.
Обосновано существенное различие в механизмах образования ее главных структурных единиц — западной и восточной впадин. А именно: первопричиной рифтогенеза западной впадины является подъем астеносферного диапира, приводящий к трехлучевому растяжению отдельных участков земной коры Скифской плиты. Механизм образования восточной впадины
предусматривает раздвиг, т.е. разрыв сплошности коры и литосферы Эвксинской субконтинентальной плиты. В результате расчетов темпов осадконакопления установлено, что начало
рифтогенеза и формирование непосредственно западной впадины приходится на поздний мел,
а погружение в зоне восточной впадины началось в эоцене. Залучення плюм-тектонічного механізму дало можливість з нових позицій оцінити роль геодинамічних факторів, пов'язаних з рифтингом та еволюцією Чорноморської мегазападини. Обґрунтовано істотну відмінність у механізмах утворення її головних структурних одиниць — західної і східної западин. А саме: першопричиною рифтогенезу західної западини є підйом астеносферного діапіру, що приводить до трипроменевого
розтягування окремих ділянок земної кори Скіфської плити. Механізм утворення східної западини передбачає розсув, тобто розрив суцільності кори і літосфери Евксінської субконтинентальної плити. У результаті
розрахунків темпів осадконакопичення встановлено, що початок рифтогенезу і формування безпосередньо
західної западини припадає на пізню крейду, а занурення в зоні східної западини почалося в еоцені. The attraction of the plume tectonic mechanism allowed a new position to assess the role of geodynamic factors
associated with rifting and evolution of the Black Sea megadepression. A significant difference in the formation
mechanism of its main structural units - the western and eastern troughs — is proved. Namely, the primary cause of
the western rift depression is the rise of the asthenosphere diapir, leading to a three-prong stretching of individual
sections of the Scythian plate. The formation mechanism of the eastern depression involves pushing, i.e. breaking the
continuity of the crust and the lithosphere of the Euxinus subcontinental plate. As a result of the deposition rate estimation,
it is established that the rifting and the direct formation of the western trough started in the late cretaceous,
and the dipping in the area of the eastern trough had began at Eocene.