Гормезисний вплив УФ-С опромінення на пігментний комплекс і антиоксидантні ферменти клітин листків Pisum sativum L. - Міхєєв, О.М.; Жук, В.В.; Овсянникова, Л.Г.; Гродзинський, Д.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено гормезисну дію УФ-С опромінення на пігменти, вміст ендогенного пероксиду водню та активність антиоксидантних ферментів листків гороху. Встановлено, що після опромінення рослин адаптуючою дозою УФ-С рівень ендогенного Н₂О₂ знижується. Визначення активності аскорбатпероксидази і каталази виявило стимуляцію антиоксидантних ферментів після дії УФ-С. Вміст хлорофілів у листках після дії адаптуючого УФ-С опромінення стабілізується і надалі відновлюється. Показано, що УФ-С опромінення листків гороху в адаптуючих дозах підвищує стійкість рослин до повторної дії УФ-С опромінення. Исследовано гормезисное действие УФ-С излучения на пигменты, содержание эндогенного пероксида водорода и активность антиоксидантных ферментов листьев гороха. Установлено, что после облучения растений адаптирующей дозой УФ-С уровень эндогенного Н₂О₂ снижается. Определение активности аскорбатпероксидазы и каталазы выявило стимуляцию антиоксидантных ферментов после действия УФ-С. Содержание хлорофиллов в листьях после действия адаптирующего УФ-С облучения стабилизируется и в последующем восстанавливается. Показано, что УФ-С облучение листьев гороха в адаптивных дозах повышает устойчивость растений к повторному действию УФ-С облучения. The hormesis effect of UV-C irradiation on pigments, endogenous hydrogen peroxide content, and antioxidant enzyme activity of pea leaves is studied. It is established that, after the irradiation of plants by an adapted dose of UV-C, the level of endogenous Н₂О₂ decreases. Determination of the activity of ascorbate peroxidase and catalase has established the stimulation of antioxidant enzymes after the action of UV-C . The chlorophyll content in leaves after the effect of adaptive UV-C radiation is stabilized and subsequently restored. It is shown that UV-C irradiation on pea leaves in an adaptive dose increases the tolerance of plants to the repeated UV-C irradiation.