Електрична нестабільність серця у хворих на гостру мієлоїдну лейкемію з анемічним синдромом - Лановенко, І.І.; Березюк, О.М. (Доповіді НАН України, 2016)
У хворих на гостру мієлоїдну лейкемію з анемічним синдромом (анемія середнього ступеня тяжкості) установлені системні електрокардіографічні порушення. До проведення хіміотерапії виявлено тахікардію, екстрасистолію, деформацію зубця Т, депресію сегмента ST, після хіміотерапії — також дифузні зміни зубців, суправентрикулярну аритмію, порушення провідності і показників систоли. При поглибленні анемії зростали частота деформацій зубців, порушень інтервальних і амплітудних показників електрокардіограми. Сукупні порушення автоматизму, збудливості, провідності і скоротливості свідчать про розвиток у хворих на гостру мієлоїдну лейкемію синдрому електричної нестабільності серця. Зростання амплітуди зубця Р та інтервалу QT, дифузні порушення зубця Т, депресію сегмента ST до 1 мм слід розглядати як предиктори фатальних аритмій і гострого коронарного синдрому. У больных острой миелоидной лейкемией с анемическим синдромом (анемия средней степени тяжести) установлены системные электрокардиографические нарушения. До проведения химиотерапии выявлены тахикардия, экстрасистолия, деформации зубца Т, депрессия сегмента ST, после химиотерапии — также диффузные изменения зубцов, суправентрикулярная аритмия, нарушения проводимости и показателей систолы. При углублении анемии возрастали частота деформаций зубцов, нарушений интервальных и амплитудных показателей электрокардиограммы. Сочетанные нарушения автоматизма, возбудимости, проводимости и сократимости свидетельствуют о развитии у больных острой миелоидной лейкемией синдрома электрической нестабильности сердца. Увеличение амплитуды зубца Р и интервала QT, диффузные нарушения зубца Т, депрессию сегмента ST до 1 мм следует рассматривать как предикторы фатальных аритмий и острого коронарного синдрома. In patients with acute myeloid leukemia with anemic syndrome (anemia of middle-level heaviness), the systemic electroсardiographic disorders are established. Before the carrying out chemotherapy, tachycardia, arrhythmia, deformation of the T wave, and a depression of segment ST are registered. After chemotherapy, the diffuse changes of the teeth, supraventricular arrhythmia, and damages in the conductivity and parameters of systole are revealed. With the deepening of anemia, the frequency of teeth deformations and violations of the interval and amplitude electroctrocardiographic parameters were increased. Combined disorders of automatism, of excitability, conductivity, and contractility suggest the development the syndrome of cardiac electrical instability in patients with acute myeloid leukemia. Increasing the amplitude of the P wave and the interval QT, diffuse violation of the T wave, ST segment depression to 1 mm should be viewed as predictors of fatal arrhythmias and acute coronary syndrome.