Формирование алмазно-твердосплавных гранул для использования в породоразрушающих инструментах - Новиков, Н.В.; Майстренко, А.Л.; Прокопив, Н.М. (Сверхтвердые материалы, 2012)
Описан технологический процесс формирования алмазно-твердосплавных гранул на основе порошков синтетического алмаза и их спекания c соблюдением условия минимизации разупрочнения алмазов. Определены требования к составу и структуре твердых сплавов, используемых в гранулах для обеспечения надежного алмазоудержания. Осуществлено опытное напекание слоя композита на основе алмазно-твердосплавных гранул методом интенсивного электроспекания на стальные корпуса вставок для породоразрушающих инструментов. Описано технологічний процес формування алмазно-твердосплавних гранул на основі порошків синтетичного алмазу і їх спікання з дотриманням умови мінімізації знеміцнення алмазів. Визначено вимоги до складу і структури твердих сплавів, які використовуються у гранулах для забезпечення надійного алмазоутримання. Здійснено дослідне напікання методом інтенсивного електроспікання шару композита на основі алмазно-твердосплавних гранул на сталеві корпуси вставок для породоруйнівних інструментів. The paper describes a process of formation of diamond–hardmetal granules based on synthetic diamond grains and sintering the granules subject to the condition of minimized strength degradation of diamond. Requirements have been defined for the composition and structure of hardmetals that are used in the granules in order to ensure a reliable diamond retention. A trial application of a composite material based on diamond–hardmetal granules onto steel inserts for rock cutting tools by the intensive electric sintering method has been accomplished.