Комп’ютерне та експериментальне дослідження розподілу твердості стального корпусу різця в результаті фазових перетворень при індукційному гартуванні - Дутка, В.А.; Майстренко, А.Л.; Лукаш, В.А.; Мельничук, О.В.; Вировець, Л.М. (Сверхтвердые материалы, 2012)
Наведено результати чисельних та експериментальних досліджень розподілу твердості зразків стального корпусу твердосплавного різця після індукційного гартування в середовищах із суттєво різними охолоджувальними здатностями. Режим нагрівання корпусу різця було вибрано таким, як і для процесу індукційного паяння твердосплавної вставки до корпусу різця та наступного гартування. Результати обчислень твердості різних ділянок осьового перерізу зразка корпусу різця та експериментальних досліджень добре узгоджуються між собою, що свідчить про адекватність чисельної методики. Приведены результаты численных и экспериментальных исследований распределения твердости образцов стального корпуса твердосплавного резца после индукционной закалки в средах, имеющих существенно различные охлаждающие способности. Режим нагрева корпуса резца был выбран таким же, как и для процесса индукционной пайки твердосплавной вставки к корпусу резца и последующей закалки. Результаты вычислений твердости в различных точках осевого сечения корпуса резца хорошо согласуются с результатами экспериментальных исследований, что свидетельствует об адекватности численной методики. The paper presents the results of numerical and experimental investigations of hardness distribution in specimens of a cutting tool steel body upon induction hardening in media that essentially differ in cooling properties. The heating conditions for the tool body were chosen the same as in the case of induction brazing of a hardmetal insert to a tool body with subsequent hardening. The hardness calculations for various zones of the specimen axial section agree well with the experimental data, thus demonstrating the adequacy of the numerical procedure.