Застосування сплавів Fe–P–B для створення зносостійких композиційних матеріалів - Спиридонова, І.М.; Сухова, О.В.; Карпенко, Н.В.; Дядьков, А.В. (Сверхтвердые материалы, 2013)
Досліджено структуру і властивості сплавів концентраційних трикутників Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂–Fe₂Р, Fe₂B–Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂, Fe₂B–Fe₃(B,P)–Fe₃(P,B) та Fe–Fe₃(P,B)–Fe₃P діаграми стану Fe–P–B. Для отримання композиційних матеріалів, що працюють в умовах абразивного зносу за підвищених температур, рекомендовано сплав-наповнювач Fe–12,0P–1,0B. Визначено закономірності формування структури та властивостей границь поділу між наповнювачем Fe–12,0P–1,0B і сплавами-зв’язками на мідній основі в композиційних матеріалах, отриманих методом просочення. Исследованы структура и свойства сплавов концентрационного треугольника Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂–Fe₂Р, Fe₂B–Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂, Fe₂B–Fe₃(B,P)–Fe₃(P,B) и Fe–Fe₃(P,B)–Fe₃P диаграммы состояния Fe–P–B. Для получения композиционных материалов, работающих в условиях абразивного износа при повышенных температурах, рекомендован сплав-наполнитель Fe–12,0P–1,0B. Определены закономерности формирования структуры и свойств границ раздела между наполнителем Fe–12,0P–1,0B и сплавами-связками на медной основе в композиционных материалах, полученных методом пропитки. Structures and properties of alloys, which belong to the Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂–Fe₂P, Fe₂B– Fe₃(P,B)–Fe₅PB₂, Fe₂B–Fe₃(B,P)–Fe₃(P,B), and Fe–Fe₃(P,B)–Fe₃P concentration triangles of the Fe–P–B phase diagram have been studied. To produce composite materials for operation under the conditions of abrasive wear at increased temperatures, a Fe–12P–1B alloy has been recommended as a filler. The formation regularities of the structure and properties of interfaces between the Fe–12P–1B filler and copper-based binders in composite materials produced by infiltration have been defined.