Получение ультрадисперсного кристаллического карбида кремния методом плазмодинамического синтеза - Сивков, А.А.; Никитин, Д.С.; Пак, А.Я.; Рахматуллин, И.А. (Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, 2013)
Реализован прямой плазмодинамический синтез ультрадисперсного кубического карбида кремния β-SiC в условиях воздействия сверхзвуковой импульсной струи углерод-кремниевой электроразрядной плазмы на медную преграду в среде аргона. Получен порошкообразный продукт с высоким содержанием β-SiC, монокристаллы которого со средним размером ~ 100 нм имеют правильную естественную огранку. Реалізовано прямий плазмодинамічний синтез ультрадисперсного кубічного карбіду кремнію β-SiC в умовах впливу надзвукового імпульсного струменя вуглець-кремнієвої електророзрядної плазми на мідну перепону в середовищі аргону. Одержано порошкоподібний продукт з високим вмістом β-SiC, монокристали якого з середнім розміром ~ 100 нм мають правильне природне огранування. The direct plasmodynamic synthesis of β-SiC ultradispersed cubic silicon carbide under the action of supersonic pulse flow of carbon–silicon electric-discharge plasma onto a copper barrier in the argon atmosphere has been realized. A powdered product with a high β-SiC content has been obtained, whose single crystals have a mean size of about 100 nm and crystallographic habit close to the ideal one.