Каталітична активність оксиду міді, введеного в зразок у вигляді мідь-полімерного карбоксилатного комплексу, в реакції окиснення сажі - Забуга, В.Я.; Цапюк, Г.Г.; Бєда, О.А.; Безуглий, М.Ю.; Шпадківська, Т.О.; Карташова, Т.В.; Місчанчук, Б.Г. (Сверхтвердые материалы, 2013)
Вивчено каталітичну активність оксиду міді в реакції сажі з киснем повітря при введенні каталізатора в зразок різними способами. Показано, що оксид міді, введений у зразок у вигляді ацетату міді з ефірного розчину, прискорює окиснення сажі при 700 К приблизно в 110 разів, із водного розчину – в 300 разів, а введений у вигляді мідь-полімерного карбоксилатного комплексу – в 460 разів. Зроблено припущення, що різниця в каталітичній активності оксиду міді, введеного різними способами, зумовлена нерівномірністю його розподілу по поверхні сажі. Изучена каталитическая активность оксида меди в реакции сажи с кислородом воздуха при введении катализатора в образец разными способами. Показано, что оксид меди, введенный в образец в виде ацетата меди из эфирного раствора, ускоряет окисление сажи при 700 К приблизительно в 110 раз, при введении ацетата меди из водного раствора – в 300 раз, а при введении в виде медь-полимерного карбоксилатного комплекса – в 460 раз. Сделано предположение, что разница в каталитической активности оксида меди, введенного различными способами, обусловлена неравномерностью его распределения по поверхности сажи. The catalytic activity of copper oxide in the carbon black reaction with air oxygen has been studied with the catalyst addition to a sample by different methods. It has been shown that copper oxide added as copper acetate from the ether solution accelerates the carbon black oxidation at 700 K approximately by a factor of 110, copper acetate added from a water solution accelerates the carbon black oxidation by a factor of 300, and if the catalyst is added as a copper–polymer carboxylated complex, the carbon black oxidation is accelerated by a factor of 460. It has been assumed that the difference in catalytic activity of copper oxide added by various methods is caused by the nonuniformity of the copper distribution over the carbon black surface.