Вплив окиснення та термічної обробки на бромування активованого вугілля - Веселовська, К.І.; Веселовський, В.Л.; Задерко, О.М.; Діюк, В.Є.; Іщенко О.В. (Сверхтвердые материалы, 2015)
Показано, що в окисненні та бромуванні активованого вугілля беруть участь одні й ті самі активні поверхневі центри вуглецевої матриці. Термічна обробка окиснених зразків активованого вугілля частково або повністю відновлює реакційну здатність поверхні шляхом видалення оксигеновмісних функціональних груп. Виявлено, що саме кількість, а не природа видалених груп, визначає приріст реакційної здатності поверхні активованого вугілля. Термічна обробка окиснених зразків активованого вугілля при 800 °С практично повністю відновлює їх реакційну здатність до приєднання брому. Показано, что в окислении и бромировании активированного угля участвуют одни и те же активные поверхностные центры. Термическая обработка окисленных образцов активированного угля восстанавливает реакционную способность поверхности путем удаления оксигеносодержащих функциональных групп. Выявлено, что именно количество, а не природа удаленных групп определяет увеличение реакционной способности. Термическая обработка окисленных образцов активированного угля при 800 °С практически полностью восстанавливает ее реакционную способность к присоединению брома. It is shown that the same active surface sites participate in the oxidation and bromination of activated carbons. The thermal treatment of the oxidized activated carbons partially or totally restores the surface reaction ability by removing oxygen-contained functional groups. It is found out that just an amount, but not a nature of the removed groups determines the increase of the surface reaction ability. The thermal treatment of the oxidized activated carbons at 800 °С almost totally restores the reaction ability to graft bromine.